Med ett SSL-certifikat kommer kommunikationen mellan din webbplats och besökaren att vara säker, och förbättra din sidas ranking i sökmotorer. I den här guiden visar vi dig hur du väljer rätt SSL-certifikat och hur du installerar det.
Vilket certifikat skall du välja?
Om det är en personlig webbplats så rekommenderar vi Let’s Encrypt som är gratis för alla paket hos oss. Om det är en företagswebbplats, e-butik eller en sida med registrering (exempelvis anmälan via formulär) så rekommenderar vi ett Standard SSL-certifikat. Det installeras automatiskt av oss. För flera underdomäner rekommenderar vi ett Wildcard-certifikat.
Installera ett SSL-certifikat
- Logga in i Kontrollpanelen »
- I menyn, under Tjänster, klicka på önskad domän.
- Klicka sedan på Lägg till ett SSL-certifikat.
Du kan antingen välja ett gratis certifikat från Let’s Encrypt eller att installera ett certifikat utfärdat av en annan leverantör. Om du har SSL-certifikat utfärdat av ett annat företag eller en annan certifieringsmyndighet måste du installera det manuellt i vår Kontrollpanel enligt följande.
Installera ett externt SSL-certifikat
Infoga innehållet i filerna enligt beskrivningen i rutorna. Dessa är .key– och .crt-filer. Om certifikatutfärdaren förser dig med en certifikatkedja (även kallad ett mellanliggande certifikat eller ett paket), ange dess innehåll i det tredje fältet. Certifikatet fungerar utan ett mellanliggande certifikat, men vissa (särskilt mobila) webbläsare känner bara igen en begränsad lista över certifikatutfärdare och kanske inte känner igen ditt certifikat som betrodd utan ett mellanliggande certifikat.
Välj också den adress som du vill använda SSL för. Det sista steget är att slutföra certifikatinstallationen genom att klicka på Generera certifikat. Certifikatet kommer att vara aktivt inom 15 minuter.
Aktivera ett SSL-certifikat
För att din webbplats ska kunna använda ett SSL-certifikat efter installationen så är det nödvändigt att komma åt webbplatsen via https-protokollet. Du kan omdirigera webbplatsen till https på olika sätt:
Använda en .htaccess-fil
Du måste skapa en htaccess-fil på FTP-utrymmet – instruktioner om hur du skapar och konfigurerar denna typ av fil, tillsammans med annan information, finns i en separat artikel. Koden som ska läggas till ser ut såhär:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !=https
RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [L,R]
Använd ett tillägg i CMS-verktyget
Om du använder ett innehållshanteringssystem (CMS) som WordPress, Joomla eller Prestashop så måste du ändra omdirigeringen till https direkt i systeminställningarna. Alternativt kan du aktivera SSL genom att installera ett tillägg.
WordPress
Det finns flera sätt att omdirigera webbplatsen till https-protokollet. Vi rekommenderar starkt att du redigerar .htaccess-filen, men du kan installera och aktivera tillägg som Really Simple SSL.
Prestashop
Om du har https aktivt så kan du aktivera SSL i PrestaShop-administrationen – ”Configuration – Main”. Du ser texten för att aktivera SSL. Klicka på Aktivera SSL > Ja och aktivera även SSL för alla webbplatser.
Joomla
Om du använder Joomla kan du omdirigera din webbplats med en modul. Alternativt kan du lägga till följande rad i filen configuration.php:
var $live_site = 'https://www.dindoman.se';
Installera ett certifikat från ett annat företag
Om du beställer ett SSL-certifikat från oss så utförs installationen automatiskt av oss. Men om du har ett SSL-certifikat utfärdat av ett annat företag eller annan certifieringsutfärdare så behöver du följande certifikatkällfiler:
Privat nyckel
Detta är din privata nyckel som används för att kryptera innehållet. Du kan få den när den genereras tillsammans med .csr-filen, vilket ibland kan krävas när du begär ett SSL-certifikat. Den andra möjligheten är att den genereras och tillhandahålls till dig som en .key-fil tillsammans med certifikatet och kedjeinformationen. Håll din privata nyckel säker.
Certifikat
Den innehåller information om dig, din domän, ditt företag samt den offentliga nyckeln för dekryptering av meddelanden som är krypterade med din privata nyckel. Du kommer att få certifikatet från din certifieringsutfärdare eller dess återförsäljare, vanligtvis i form av en .crt-fil. Om utfärdaren inte föredrar det standardiserade PEM-formatet kan du också få certifikatet i en .p7b-, .der-, … -fil. Du måste konvertera dem till .crt för användning på våra servrar.
Certifikatkedja
Varje webbläsare har lagrade data som anropar rotmyndigheter. Du kan dock också köpa ett certifikat från den så kallade en undermyndighet som är okänd för webbläsaren vid första anblicken. Då är det nödvändigt att ange vägen från din myndighet till dess rotmyndighet tillsammans med certifikatet. Denna information kallas en kedja och kommer att tillhandahållas dig av din SSL-utgivare.