1. Home
 2. Kom igång
 3. Användbara guider
 4. Captcha-formulärskydd
 1. Home
 2. Webbhosting
 3. Captcha-formulärskydd
 1. Home
 2. Innehållshantering
 3. Captcha-formulärskydd

Captcha-formulärskydd

Instruktioner lämpliga för nybörjare

Den här artikeln beskriver hur du skyddar kontaktformulär mot robotar och sändning av oönskade skräppostmeddelanden genom att använda sig av ett så kallat CAPTCHA-skydd.


Vad är CAPTCHA?

CAPTCHA är skapat för att skilja mellan en människa och en automatiserad maskin, resp. en robot som eventuellt försöker genomföra ett intrång på din webbplats. CAPTCHA är ett automatiskt turingtest för att skilja mellan dator och människa. När du fyller i registrerings- eller kontaktformuläret på webbplatsen kan du stöta på något liknande:

Vilka typer av CAPTCHA finns?

 • Logisk – i form av text eller ett matematiskt exempel, som måste beräknas korrekt innan du skickar formuläret
 • Text – en förvrängd text som den mänskliga hjärnan kan läsa. Skriv bara in texten i lämpligt fält, så låter systemet dig skicka formuläret
 • Bild – skydd uppfunnet av Google – handlar om att välja rätt bilder baserat på ett visst tillstånd, t.ex. välj alla trafikskyltar från bilden
 • reCAPTCHA – nyare typ av SPAM-skydd från Google

Så vad ska jag göra om mina kontaktformulär utnyttjas av robotar och skickar skräppost?

Lägg till captcha-skydd på sidan

Implementeringen skiljer sig från programmeringsspråk eller CMS-verktyg. Om du har en utvecklare som du hellre använder dig utav så kontaktar du hen för att implementera en CAPTCHA på din sida. Om du använder dig utav WordPress och själv har kunskap om hur du redigerar din sida så kan du använda dig av nedanstående instruktioner.

Installera reCAPTCHA i WordPress

Googles Captcha (reCAPTCHA) är en effektiv säkerhetslösning som skyddar din WordPress-sida från SPAM och låter dig använda captcha-skydd för inloggning, registrering, återställning av lösenord, kommentarer och kontaktformulär.

Visa en demo av tillägget »

Såhär går du tillväga!

Inloggad i WordPress-administrationen så klickar du på Plugins > Lägg till nytt. Väl där så söker du efter ”reCAPTCHA” (det kan finnas flera olika tillägg, men det som vi använder i vårt exempel kommer från BestWebSoft) och kör installationen. Efter installationen, glöm inte att aktivera tillägget.

Efter installationen av tillägget så kan du aktivera skyddet genom att lägga till den så kallade kortkoden ”[bws_google_captcha]” till en specifik sida eller ett kontaktformulär. Vi rekommenderar Contact Form 7 som är ett plugin för kontaktformulär.

Updated on 21. december 2021

Was this article helpful?

Related Articles