1. Home
 2. Webbhosting
 3. Innehållshantering
 4. Joomla
 5. Återställning av lösenord i Joomla

Återställning av lösenord i Joomla

Normalt kan du lägga till, redigera och ta bort användare och lösenord från backend i avsnittet User Manager. Du måste vara inloggad som medlem i gruppen Superadministratörer för att göra ändringar.

I vissa fall är det dock inte möjligt. Till exempel kan din webbplats ha ”hackats” och ditt lösenord eller användare kan ha ändrats. Alternativt är den person som ansvarar för att hantera systemet inte längre tillgänglig och har inte lämnat några lösenord åt dig. Eller så kan lösenordet helt enkelt glömts bort.

I dessa fall går inget förlorat ännu, det är fortfarande möjligt att ändra lösenordet direkt i den databas som används av Joomla! så att du kan logga in igen som administratör. Det finns flera sätt att göra detta.

Metod 1: Configuration.php-filen 

Om du har tillgång till din configuration.php-fil på servern och du har ett konto som du kan logga in på Joomla på, kan du återställa lösenordet enligt följande procedur.

Instruktioner finns för mer information om redigering av konfigurationsfilen.

 1. Logga in på FTP och öppna filen configuration.php. Lägg till följande rad i slutet: public $ root_user = ’user’;
 2. Spara sedan filen configuration.php och ladda upp den tillbaka till webbhotellet.
  Logga in på administrationen under det här kontot och välj sedan Site från toppmenyn och i undermenyn User Manager.
 3. Klicka på administratörskontot (vanligtvis administratör) och ange det nya lösenordet i fältet Nytt lösenord och även i fältet Verifiera lösenord och klicka på spara.
 4. Beroende på omständigheterna kanske du också vill ändra andra lösenord.

Om du inte har några användare som känner till ditt lösenord eller inte kan använda registreringen direkt från webbplatsen måste du göra en ändring i databasen enligt metoden nedan

Metod 2: Ändra lösenordet i databasen

Om administratörsanvändaren fortfarande är definierad är det enklaste alternativet att ändra lösenordet i databasen till ett känt värde. Detta kräver åtkomst till MySQL-databasen med phpMyAdmin eller en annan klient. 

 • Om du inte känner till åtkomstdata till databasen kan du hitta den i filen configuration.php under variablerna $ user och $ password, notera också $ dbprefix.
 • Anslut till phpmyadmin (eller din favorit MySQL-klient) med databasuppgifterna. 
 • Välj din databas från menyn till vänster.
 • Hitta tabellen över användare i den. Det är vanligtvis jos_users, men om du har valt ett annat db-prefix hittar du det under det, till exempel rinise889_users
 • Efter att ha klickat på tabellen öppnas en lista med användare med data i höger del. Vi kommer att redigera lösenordskolumnen i den.
 • Vi infogar följande värde i det:

d2064d358136996bd22421584a7cb33e:trd7TvKHx6dMeoMmBVxYmg0vuXEA4199

Vi sparar ändringen genom att klicka någonstans utanför redigeringsrutan.

 • Vi kan sedan logga in på Joomla med lösenordet ”secret”. Observera att du måste ändra ditt lösenord direkt efter inloggning.
Updated on 16. december 2021

Was this article helpful?

Related Articles