Administrera din WordPress

Instruktioner lämpliga för nybörjare

WordPress-administrationen är den huvudsakliga arbetsytan när du jobbar med din hemsida. Det är här du lägger till innehåll och hanterar dina olika tillägg. Allt från blogginlägg, e-butiker, teman etc.

(Utöver våra egna guider om WordPress rekommenderar vi alltid att göra en sökning på Google/Youtube efter det du är på jakt efter. WordPress är den absolut vanligaste CMS:en på internet vilket innebär att det finns enorma mängder tips och trix att få.)


I de allra flesta fallen når du in administration genom att lägga till /wp-admin efter ditt domännamn:

dinomän.se/wp-admin

Dashbord/Startsida

När du loggar in på din administration landar du på vad som kallas anslagstavlan. Här har du en användarvänlig översikt där du enkelt kan se om du har uppdateringar som behöver göras. Du tar dig härifrån enkelt in i samtliga menyer via listmenyn till vänster.

Artiklar och sidor

  • Du arbetar vanligtvis med själva innehållet i Sidor.
  • Under Alla sidor har du en lista över samtliga sidor som du har på sidan, oavsett om det är olika typer av sidor. Allt finns i denna listan.
  • För att skapa en ny sida, klicka på ”Lägg till ny” uppe i det vänstra hörnet.

Tema och tillägg (Plugins)

Som nämnt i ingressen är WordPress extremt populärt då det är både gratis och lätt att komma igång. Ytterligare en anledning till dess populäritet är den enorma tilläggsbutik som finns där det mesta är helt kostnadsfritt. Allt från teman, bloggmoduler, e-butiker till mindre (men likväl viktiga) tillägg som översättningsstöd, säkerhetsplugin etc.

Du kommer enkelt åt ”Tilläggsbutiken” genom att klicka på Tilllägg -> Lägg till nytt. Om du klickar på Installerade tillägg kan du enkelt administrera dina befintliga tillägg. Du kan även besöka butiken via https://sv.wordpress.org/plugins/

Inställningar

WordPress erbjuder flera olika sätt att skräddarsy din sida efter dina behov. De flesta av dem finns under Inställningar. Värt att titta extra på är Permalänkar som bestämmer sammansättningen av länkar till olika undersidor på din webbplats.

Updated on 17. januari 2022
Was this article helpful?

Related Articles