1. Home
 2. Webbhosting
 3. Webb och PHP-inställningar
 4. Förlängt PHP-stöd hos Websupport
 1. Home
 2. Webbhosting
 3. Förlängt PHP-stöd hos Websupport

Förlängt PHP-stöd hos Websupport

Vi på Websupport arbetar kontinuerligt för att erbjuda dig som kund en snabb och säker plattform för din hemsida. För att kunna fortsätta med detta kommer vi från och med juli erbjuda ett förlängt stöd för PHP 8.0 och tidigare versioner som en tilläggstjänst för dig med webbhotell. Tilläggskostnaden kommer att inkluderas på din kommande förnyelsefaktura för ditt webbhotellspaket under kommande år, dock tidigast den 19 juli.

Tilläggskostnaden för förlängt PHP-stöd blir från och med juli:

 • Webbhotell Basic: 20 SEK exkl. moms / månad
 • Webbhotell Standard: 40 SEK exkl. moms / månad
 • Webbhotell Premium: 60 SEK exkl. moms / månad


Vänligen notera att priset tillkommer utöver din nuvarande webbhotellskostnad.

Vad är PHP och förlängt PHP-stöd?

PHP är ett programmeringsspråk med öppen källkod. Det är det vanligaste språket i många populära CMS-system, som WordPress/WooCommerce, Joomla, Drupal och Opencart. PHP är under ständig utveckling och varje år släpps en ny version, med en livscykel på ungefär 3 år. Under de första två åren uppdateras versionen aktivt, men under det tredje och sista året får versionen endast uppdateringar för kritiska säkerhetsbrister. Därför är det en risk att fortsätta använda äldre PHP-versioner, eftersom de inte längre får några kritiska säkerhetsuppdateringar överhuvudtaget. Du kan läsa mer om de olika PHP-versionerna och när deras support upphör på PHPs egen hemsida.

För att din hemsida ska vara skyddad från attacker kommer vi på Websupport fortsätta att uppdatera och åtgärda eventuella säkerhetsbrister även i äldre PHP-versioner. Det gör att din hemsida fortsätter vara säker till dess att du byter till en nyare och mer aktuell PHP-version. Det är den här tjänsten vi kallar för förlängt PHP-stöd. Historiskt sett har tjänsten varit kostnadsfri för våra kunder men eftersom tjänsten kräver både interna och externa resurser kommer det från och med juli att tillkomma en avgift om du använder PHP 8.0 eller tidigare versioner.

Vilken PHP-version har jag idag?

Du kan enkelt se vilka av dina domäner som använder äldre PHP-versioner i din Websupport kontrollpanel.

Jag vill inte ha förlängt PHP-stöd, hur gör jag?

Om du inte vill använda vårt förlängda PHP-stöd rekommenderar vi att du uppdaterar till PHP 8.1 eller senare innan den 19 juli för att inte utsätta din hemsida för några säkerhetsrisker. 

Vänligen notera att du kan komma att behöva uppdatera din hemsidas PHP-kod för att den ska fungera på en nyare PHP-version.

Om du vill stänga av ditt förlängda PHP-stöd efter 19 juli:

 1. Logga in i din Websupport kontrollpanel.
 2. Flytta alla hemsidor eller cron-jobb till PHP 8.1 eller senare – se detaljerade instruktioner här nedan.
 3. Klicka på ditt webbhotellspaket i översikten.
 4. Klicka på “Disable extended PHP support” och bekräfta ändringen. Detta kan bara göras om hemsidor, redirects och cron-jobb använder en PHP-version som är nyare än 8.1.

Efter detta kommer du inte att faktureras för tjänsten.

Kan jag byta till en senare PHP-version?

Absolut! Du byter enkelt till en aktuell PHP-version på några sekunder i din kontrollpanel. Följ gärna den här guiden om du behöver hjälp att uppdatera PHP. Vi rekommenderar att du uppdaterar till PHP 8.1 eller en senare version om du inte vill använda det förlängda PHP-stödet. 

Vad gör jag om det inte fungerar?

Skulle något inte fungera efter ändringen kan du snabbt och enkelt byta tillbaka till den tidigare versionen. Åtgärda eventuella problem, antingen genom att lösa dem själv eller be en utvecklare om hjälp. Ta gärna någon av följande guider till hjälp:

Om din hemsida består av anpassad kod

Läs gärna den här guiden från PHP om hur du uppdaterar din kod.

Om du använder WordPress

Läs gärna vår guide om hur du uppdaterar WordPress.

Om du använder ett annat CMS

Vänligen notera att vi på Websupport dessvärre inte har möjlighet att hjälpa dig att anpassa dina hemsidor. Om du behöver hjälp med detta rekommenderar vi att du kontaktar en webbyrå.

Jag känner mig osäker på det här med PHP, har ni något alternativ?

Det kan finnas flera anledningar till att du inte vill använda PHP. Du kanske tycker det verkar svårt och krångligt, eller använder bara din hemsida som en kontakt- och informationskälla för ditt företag. Då kan det vara en bra idé att byta från en PHP-byggd hemsida till vår Website Builder!

Med vår Website Builder skapar du enkelt en snygg, mobilanpassad och SEO-vänlig hemsida för ditt företag. Genom att ta hjälp av vår AI kommer du dessutom igång dubbelt så snabbt. När du använder Website Builder tar vi hand om alla koduppdateringar åt dig. Din hemsida kommer alltså fortsätta fungera utan att du behöver göra någonting. I många fall är det därför en mycket mer kostnadseffektiv lösning att byta till vår Website Builder än att uppdatera PHP-koden till din hemsida.

Om du vill få mer information eller veta hur du flyttar till vår Website Builder är du välkommen att kontakta vårt supportteam – de står redo för att hjälpa dig med dina frågor!

Updated on 17. juli 2024
Was this article helpful?

Related Articles